Schrijfopdracht #287

Schrijven Online

Geplaatst 27 februari 2020

Beekman en Beekman

Suus haalt de boeken uit de boekenkast en verdeelt ze in twee stapels: "WEG" en "MEE". De stapel “WEG” gaat naar de vlooienmarkt voor een tweede leven en de andere gaat mee naar hun nieuwe huis. 
Als ze bijna klaar is, valt haar oog op een boek dat blijkbaar al die tijd achter een rij boeken heeft gelegen. Ze herkent het boek met de rode kaft meteen: Beekman en Beekman van Toon Kortooms, het oude exemplaar dat ze uit de boekenkast van haar vader heeft gehaald. Het boek is nog in goede staat, al zijn de bladzijden vergeeld door de tijd en de sigarettenrook.

Suus gaat op de grond tussen de boeken zitten en slaat het boek open. Er staat een stempel op de eerste bladzijde: Bibliotheek van Zeevarenden. Haar vader moet het dus meegenomen hebben op zijn zeereizen, waar hij als scheepskok werkzaam was. Ze bladert door het boek. Hoewel het in het Nederlands geschreven is, is het onmiskenbaar een Brabants verhaal. Terwijl ze bladert, komen de herinneringen aan haar schooltijd naar voren. Voor Nederlands moest ze een scriptie schrijven over een schrijver en ze had voor Toon Kortooms gekozen. Samen met twee andere vriendinnen had ze Beekman en Beekman gelezen. Tranen met tuiten hebben ze gelachen om de streken die de gebroeders Beekman uithaalden met hun vriend/slachtoffer Hendrik van Ham. Tranen met tuiten hebben ze gehuild om wat de ze in de oorlog meemaakten.

Suus kan zich niet meer herinneren waarom ze destijds voor Toon Kortooms heeft gekozen, maar ze weet nog wel dat hiermee haar liefde voor het lezen is begonnen. Met haar leraar Nederlands had ze regelmatig discussies over de leeslijst. Daar stonden alleen van die literaire, maatschappelijk verantwoorde boeken op die haar absoluut niet bekoorden. Toon Kortooms stond niet op de lijst, want dat was geen literaire schrijver. Meerdere keren had ze haar leraar gevraagd wat dan literair was, maar hij wist haar dat niet uit te leggen. Rebels had ze geantwoord dat zolang hij haar niet kon vertellen wat literair was, zij geen boeken van de lijst las. Helaas trok zij aan het langste eind. Aan de hand van uittreksels en boekverslagen van medeleerlingen had ze zich door de lijst geworsteld.
De liefde voor het lezen is gelukkig gebleven; vooral spannende thrillers en actieboeken genieten haar voorkeur en dan bij voorkeur in het Engels.

Suus kijkt nog eens naar het rode boek, maar ze twijfelt geen seconde: die gaat op de stapel “MEE”.

De opdracht: schrijf een verhaal waarin je liefde voor boeken en proza tot leven komt.