Schrijfopdracht #298

Schrijven Online

Geplaatst 13 mei 2020

Ik niet begrijpen

Julio loopt met zijn dweilwagen de gang op. Bij een van de werkruimten duwt hij de wagen naar binnen. Het water in een van de emmers klotst wild heen en weer.

Door het raampje in de deur naar de aangrenzende ruimte ziet hij een vrouw op een van de roestvrijstalen snijtafels liggen. Haar armen langs haar bleke lichaam, een kaartje aan haar teen. Haar platte buik is ontsierd door een grote snee waarvan de wondranden bij elkaar gehouden worden door een grove steek en haar haren liggen in natte slierten langs haar hoofd. Haar ogen gesloten, haar gezicht een masker.

Kay Scarpetta, forensisch patholoog, geeft uitleg over haar bevindingen aan een man en een vrouw in burgerkleding. Ogenschijnlijk emotieloos wijst ze een aantal plekken op het lichaam van het slachtoffer aan. De vrouw kijkt gefascineerd toe. Haar mannelijke collega is minder enthousiast en houdt zich op de achtergrond.

Julio ziet ze hier wel vaker. Laatst nog, toen hij op gang de vloer aan het dweilen was. Zijn kar stond in de weg. In het voorbijgaan had de vrouw er een opmerking over gemaakt. De man had er snerend op gereageerd: ‘Bespaar je de moeite. Dat begrijpt dat lager opgeleid volk niet.’
Met een glimlach denkt Julio aan zijn les over forensisch onderzoek die voor vanavond gepland staat.

Nu ziet hij de man langzaam groener worden. Beginneling, denkt Julio geamuseerd. Vol bravoure en arrogantie binnenkomen, tot ze met hun neus boven het lijk staan.
Het is de geur, weet hij. Daar moet je aan wennen, of niet.
De man houdt het niet meer en snelt naar de deur.  
‘Waar is het toilet?’ vraagt hij Julio benauwd. Julio kijkt hem onbewogen aan.
‘WC!’ herhaalt de man dwingend. Hij kan met moeite zijn maaginhoud binnenhouden. Julio haalt slechts zijn schouders op. ‘No comprendo, señor.’

De opdracht: denk aan een moment en een personage waar je graag meer over had willen weten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de ober die alleen maar het gerecht van het hoofdpersonage kwam brengen?