Schrijfopdracht #263

Schrijven Online

Geplaatst 11 september 2019

Ingellitentietest

Enthousiast komt mijn zevenjarige kleindochter Eva binnen gehuppeld. Op woensdagmiddag komt ze altijd een kopje thee bij me drinken.

‘Oma, oma, ik moest vandaag een ingellitentietest maken. Was kei moeilijk hoor.’

Ze schuift bij me aan tafel en ik schenk de thee in haar glas.

‘Je hebt wát gemaakt vandaag?’

‘Een ingellitentietest. Juf zegt dat ik zwaarbegaafd ben.’

Ineens valt het kwartje.

‘Je bedoelt een intelligentietest.’

‘Nee oma, het is ingellitentietest. Ja dat is een moeilijk woord en jij bent natuurlijk al een beetje oud en zo. Daarom heeft de juf het opgeschreven voor jou.’

Oké, dat begint dus nu al. Ik ben te oud.

Ze haalt een verfomfaaide envelop uit haar jaszak en geeft het aan mij. Ik maak de envelop open en haal er een briefje uit. Ik herken het handschrift van haar juf en kijk mijn kleindochter grinnikend aan.

‘Heeft de juf dit geschreven?’

‘Ja, geloof je me niet of zo?’

‘Jawel hoor, ik geloof je.’

‘Ik mag nou bij Merel en Ahmed aan het tafeltje zitten, want wij zijn nu de slimste kinderen van de klas. En dan mogen we opdrachten maken die speciaal voor slimme kinderen zijn.’

‘Dat is dan wel jammer voor Anne. Zij is toch je beste vriendin?’

‘Maar ik speel nog wel met haar hoor. Anne is hartstikke goed in sport. Dat is ook heel knap.’

Zo kletsen we nog een tijdje door. Eva vertelt over de vragen van de test en over het konijn op het schoolplein. Over Tom, die gevallen is bij het voetballen en zijn voet gebroken heeft. O ja, papa heeft een nieuwe auto gekocht. Een knalrode. En het is niet eerlijk dat ze geen hondje mag.

Als ze weer vertrokken is, zie ik dat ze het briefje op tafel heeft laten liggen. Grinnikend lees ik het nog een keer; het staat er echt: ingellitentietest. Ik ben trots op mijn “zwaarbegaafde” kleindochter.

De opdracht: Schrijf een verhaal waarin intelligentie een rol speelt.

Reageren