Mooi mens

In mei 2020 heb ik op de site van Schrijverspunt meegedaan met een schrijfwedstrijd als eerbetoon aan iedereen die werkzaam is of was in een cruciaal beroep. Voor deze wedstrijd heb ik twee verhalen ingestuurd en mijn verhaal Mooi Mens eindigde bij de vijftig verhalen die in de bundel Bedankt! zijn opgenomen. Hier ben ik natuurlijk erg trots op. De inspiratie voor mijn verhaal kreeg ik van een berichtje op de intrasite van het ziekenhuis waar ik werk. De verpleegkundigen die op de Covid-afdelingen werkzaam waren, stonden zo ingepakt dat vaak alleen hun ogen zichtbaar waren voor de patiënt. Door middel van een foto die als sticker op het pak geplakt kon worden, kregen de verpleegkundigen weer een gezicht.

De bundel is verkrijgbaar in elke (online-) boekenwinkel in België en Nederland en via de site van Schrijverspunt. De opbrengst van de bundels wordt gebruikt om gratis exemplaren beschikbaar te stellen als bedankje voor de harde werkers ten tijde van de coronacrisis. 

Marieke bekijkt de foto die op haar beschermende pak prijkt. Ze staat er goed op. Met deze sticker heeft ze een gezicht gekregen voor de patiënten die in isolatie liggen.

Marieke betreedt de kamer van haar eerste patiënt. Ze heeft de man in de afgelopen dagen ook verzorgd, maar vandaag draagt ze voor het eerst de sticker op haar uniform.

De patiënt, meneer de Vries, bekijkt de foto met grote interesse. Marieke ziet dat hij tranen in zijn ogen krijgt.
Geëmotioneerd zegt hij: ‘U was al een mooi mens, maar nu heb ik er ook een beeld bij.’

Service met een glimlach 

‘Sorry meneer, winkelwagentje is verplicht.’
Hoe vaak heeft ze dat al niet gezegd vandaag. Sommigen lopen morrend naar binnen, maar de meeste klanten volgen haar verzoek zonder aarzelen op.
Een enkeling waagt zich aan een discussie: ‘Ieder één karretje?’
‘Ja mevrouw, ieder een eigen karretje als u met zijn tweeën gaat winkelen.’
Een reeks tegenwerpingen volgen. ‘Ja, maar …’
Verontwaardigde gezichten alsof het haar idee was.

‘Dank u wel, meneer.’ Een karretje wordt naar haar toe geduwd. Voor de zoveelste maakt ze het handvat schoon, haar handen schraal van het desinfecterende middel.
Ze blijft vriendelijk lachen.