Schrijfopdracht #255 (1)

Schrijven Online

Geplaatst 18 juli 2019

Nachtdialyse 

Op onze dialyseafdeling hangt, in tegenstelling tot een gewone verpleegafdeling, de rust van de nacht. Er zijn hier ’s nachts maar zes patiënten en die liggen nu allemaal, aangesloten aan hun machine, te slapen.

Ik vraag mijn collega of ze het goed vindt dat ik me even terugtrek op een van de dialysestoelen die overdag gebruikt worden. Ik vertel haar over de Schrijvenonline-site en de wekelijkse opdracht. Ik wil opdracht #255 nog een keer opnieuw doen, gezien het aantal reacties was die blijkbaar niet zo inspirerend. Nieuwe kans, nieuwe prijzen.

 

Ik zoek een stoel uit op een van de units die ’s nachts niet gebruikt wordt. Wat een heerlijke rust. De hectiek van overdag is nu totaal verdwenen. Het enige geluid dat hoorbaar is, zijn de machines die een voor een aanspringen voor hun nachtelijke desinfectieprogramma. Eerst springt er op iedere machine een oranje lampje aan, dan klinkt er een voor een het deuntje dat aankondigt dat het programma wordt opgestart en vervolgens beginnen de machines op een bijna hypnotiserende wijze hun programma af te werken.

Ik zet de stoel in de ligstand en probeer me voor te stellen hoe het moet zijn om hier drie, soms wel vier keer in de week te komen dialyseren; drie tot vier uur in deze stoel te moeten zitten terwijl een machine je bloed ontdoet van vocht en afvalstoffen omdat je nieren dat niet meer kunnen.

De machines zijn ondertussen met de laatste minuten van hun reinigingsprogramma bezig. Zo meteen springen ze een voor een weer uit en staan ze klaar voor de ochtendgroep. Op de tafeltjes bij de stoelen liggen alle spullen om de machines op te bouwen al klaar. Ik sta op uit de stoel. Het is tijd om een rondje te lopen langs de patiënten. Nog een paar uur genieten van de nachtelijke rust.

De opdracht: schrijf een verhaal in de vroege ochtend of na zonsondergang op een ongebruikelijke plek. Beschrijf wat je ziet.

Reageren

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon