Schrijfopdracht #276

Schrijven Online

Geplaatst 12 december 2019

Nieuwe gasten aan tafel

Mia haalt de kalkoen uit de oven. Een heerlijke geur verspreidt zich door de keuken. In de kamer wordt, evenals voorgaande jaren, gekibbeld en gediscussieerd over van alles en nog wat. Vooral door haar vader, haar zoon Dirk en dochter Karin, maar daar stoort ze zich niet aan. Het is haar moeder die het kerstdiner steeds weer weet te vergallen.

Terwijl ze de kalkoen op tafel zet, telt ze zachtjes tot drie en ja hoor, daar komt het.

‘Ach, wat zou het fijn zijn als Erik er nog bij was geweest. Hij was zo’n goede man. Ik snap nog steeds niet hoe je hem zo weg hebt kunnen jagen.’

Elk jaar moet ze aanhoren hoe geweldig Erik was.

‘Nou mam, je weet best dat hij het liever met zijn secretaresse deed dan met mij.’

‘Daar zul je hem wel toe gedreven hebben, lieverd. Een man als hij had je moeten koesteren.’ Ze ziet Karin met haar ogen rollen: oma is weer bezig.

Mia doet er het zwijgen toe. Deze discussie kan ze toch niet winnen. Ze loopt naar de keuken om de rest van de schalen te halen.

 

Als ze door het keukenraam naar buiten kijkt, ziet ze twee mannen op een bankje zitten. De jongere man komt haar bekend voor, maar ze kan hem niet zo snel plaatsen. Ze kijkt nog eens goed. Verhip, dat lijkt Kees wel. Hij woonde vroeger bij hen in de straat en ze was enorm verliefd op hem. Op de middelbare school zat ze bij hem in de klas, maar daarna is ze hem uit het oog verloren. Hij trouwde met de dochter van een rijke zakenman en bouwde met diens financiële steun een goedlopend bedrijf op. Toen zijn vrouw hem echter dumpte voor een jongere vent, was het met zijn schoonvaders steun ook gedaan. Het gerucht gaat dat hij door een alcoholverslaving zijn hele hebben en houwen moest verkopen en daardoor op straat terecht is gekomen.

Ze ziet hem zitten naast een oude man, weggedoken in een versleten jas. Het aanblik maakt haar triest. Dan krijgt ze een idee. Ze zal haar moeder iets geven om zich echt druk over te maken. Ze trekt haar jas aan en loopt naar buiten.

 

Mia huivert in de koude wind. Ze ziet de blik van herkenning in de ogen van Kees en haar hart maakt een sprongetje. De jaren lijken te verdwijnen. De oude man kijkt Kees niet begrijpend aan.

‘Joop, dit is Mia, een vriendin van vroeger. Ik had vroeger een oogje op haar, maar toen liet ik me verleiden tot het grote geld en je ziet wat er van me terecht is gekomen.’

Mia voelt haar wangen warm worden. Dus toch?

‘Hallo Joop,’ zegt ze en ze steekt haar hand uit. De hand van de oude man voelt koud en broos. Dan kijkt ze weer naar Kees.  

‘Hadden jullie al plannen voor het kerstdiner?’

 

De opdracht: Schrijf een verhaal over een familie die samenkomt op kerstavond. Eén van de familieleden heeft een nieuwtje dat niet bij alle familieleden even goed valt.