Beekman en Beekman

Suus haalt de boeken uit de boekenkast en verdeelt ze in twee stapels: "WEG" en "MEE". De stapel “WEG” gaat naar de vlooienmarkt voor een tweede leven en de andere gaat mee naar hun nieuwe huis.

Als ze bijna klaar is, valt haar oog op een boek dat blijkbaar al die tijd achter een rij boeken heeft gelegen. Ze herkent het boek met de rode kaft meteen: Beekman en Beekman van Toon Kortooms, het oude exemplaar dat ze uit de boekenkast van haar vader had meegenomen. Het boek is nog in goede staat, al zijn de bladzijden vergeeld door de tijd en de sigarettenrook.


In kleermakerszit gaat ze tussen de boeken zitten en slaat het boek open. Er staat een stempel op de eerste bladzijde: Bibliotheek van Zeevarenden. Haar vader moet het meegenomen hebben op zijn zeereizen waar hij als scheepskok werkzaam was. Ze bladert door het boek. Hoewel het in het Nederlands geschreven is, is het onmiskenbaar een Brabants verhaal. Al bladerend komen de herinneringen aan haar schooltijd naar voren. Voor Nederlands moest ze ooit een scriptie schrijven over een schrijver en ze had voor Toon Kortooms gekozen. Samen met twee andere vriendinnen had ze Beekman en Beekman gelezen. Tranen met tuiten hebben ze gelachen om de streken die de gebroeders Beekman uithaalden met hun vriend/slachtoffer Hendrik van Ham. Tranen met tuiten hebben ze gehuild om wat de mannen in de oorlog meemaakten.


Suus kan zich niet meer herinneren waarom ze destijds voor Toon Kortooms heeft gekozen, maar ze weet nog wel dat hiermee haar liefde voor het lezen is begonnen. Met haar leraar Nederlands had ze regelmatig discussies over de leeslijst. Daar stonden alleen van die literaire, maatschappelijk verantwoorde boeken op die haar absoluut niet bekoorden. Toon Kortooms stond niet op de lijst, dat was geen literaire schrijver. Meerdere keren had ze haar leraar gevraagd wat dan literair was, hij wist haar dat niet uit te leggen. Rebels had ze geantwoord dat zolang hij haar niet kon vertellen wat literair was, zij geen boeken van de lijst las. Helaas trok zij aan het langste eind. Aan de hand van uittreksels en boekverslagen van medeleerlingen had ze zich door de lijst geworsteld.

De liefde voor het lezen is gelukkig gebleven; vooral spannende thrillers en actieboeken genieten haar voorkeur, bij voorkeur in het Engels.

Suus kijkt nog eens naar het rode boek, ze twijfelt geen seconde: die gaat op de stapel “MEE”.


Recente blogposts

Alles weergeven

Een winters zonnetje schijnt op de veranda. Vannacht is er sneeuw gevallen en vanmorgen heeft hij met zijn baas een flinke wandeling door het bos gemaakt. Hij ligt nog helemaal na te genieten. Sneeuw

Sinds een paar maanden ben je mijn trouwe vriend. In eerste instantie viel ik op je buitenkant. Je lag daar, pronkend met oogstrelende aquarellen op je kaft en maagdelijk witte bladzijden die erom vro

Vier lange jaren, er leek geen einde aan te komen. Zijn reputatie was hem vooruitgesneld en hij heeft hem op alle fronten eer aangedaan. Tot op de laatste dag kan hij het niet laten om ons te kleinere