Schrijfopdracht #257 (1)

Schrijven Online

Geplaatst 31 juli 2019

Tevens gepubliceerd in Magazine Online 4 oktober 2019

The Holiday

Iris kijkt meewarig naar de oude man naast haar in de auto. Ze heeft hem langs de kant van de weg zien staan en hij had er verloren uitgezien. Ze is gestopt en hij heeft haar aanbod om hem thuis te brengen dankbaar aangenomen.

‘Vroeger stonden hier maar een paar huizen, maar er zijn er zoveel bijgekomen en ze lijken allemaal op elkaar.’

Ja, dat moet ook wel heel verwarrend voor hem zijn.

Arthur, zoals hij zich heeft voorgesteld, heeft haar zojuist verteld dat hij vroeger filmschrijver is geweest en dat hij Cary Grant persoonlijk nog gekend heeft, maar ze weet niet goed of ze dit wel moet geloven.

Arthur nodigt haar uit om even binnen te komen. Als ze rondkijkt, ziet ze dat hij geen woord verzonnen heeft. Het hele huis hangt vol met foto’s van filmsterren uit vroegere tijden. Ze werpt een blik in zijn werkkamer waar ze een grote hoeveelheid boeken en stapels papieren ziet. Ingelijste foto’s van beroemdheden bedekken de wand en boekenplanken staan vol met awards en onderscheidingen. Haar mond valt bijna open als ze tussen de stapels papieren een heuse Oscar ziet staan.

Arthur is ondertussen naar zijn huiskamer geschuifeld. Hij zet zijn rollator aan de kant en hangt zijn jas over een stoel. Op een tafeltje ziet Iris een dienblad staan met daarop, naar wat ze vermoedt, zijn schamele lunch: een kale boterham, een schaaltje rauwkost en een glas water. Ze wordt overvallen door een intens gevoel van medelijden. Hij oogt zo eenzaam. Ze draait zich naar hem om.

‘Ik wil vanavond iets gaan eten in de stad, maar ik ken hier nog niemand. Als u het niet te druk heeft, zou u dan misschien zin hebben om mee te gaan?’ Hoopvol kijkt ze hem aan.

‘Druk? Ach meisje, ik heb het al sinds 1979 niet meer druk. Ik zou het erg leuk vinden om je te vergezellen.’

Met een goed gevoel neemt ze afscheid en belooft hem rond zeven uur op te halen.

De opdracht: beschrijf een scène uit een film.

Reageren