Schrijven Online

30 september 2020

Tuin der lusten

Als de mist om mijn hoofd is weggetrokken, zie ik een man met een lange, wijde jas voorbijlopen. Op zijn hoofd draagt hij een soort muts en met zijn schouderlange haren heeft hij iets artistieks. Dat is op zich niets om je over te verbazen, zou je denken, ware het niet dat ik hem zojuist nog hoog op een sokkel zag staan met een schilderspalet in zijn hand.

De Bossche Markt ziet eruit zoals ik het ken van oude prenten. De vrouwen lopen in lange jurken en dragen hoofdkapjes. De mannen zijn gekleed in een soort legging, overkleed en een mantel. Nergens een spijkerbroek of korte rok te zien en al helemaal geen felle kleuren. Het zijn overwegend witte, grijze en bruine tinten die het straatbeeld bepalen. 

Het pand waar de man naartoe loopt, was even geleden nog een souvenirwinkeltje, maar de naam “De Kleine Winst” is van de gevel verdwenen. Nieuwsgierig volg ik hem, waarbij ik haast omvergereden word door een man met een handkar. Het is weer eens wat anders dan een fiets, maar de verwensing is er niet minder duidelijk om.

In de deuropening blijft de man staan en wenkt me naar binnen. Dus hier woonde hij, ik bedoel, woont hij. Die sprong in de tijd maakt het vervoegen er niet gemakkelijker op.


Hij gaat me voor naar zijn atelier waar ik een groot aantal doeken zie staan, allen met drukke, fantasierijke taferelen en vreemde wezens. Ik herken verschillende figuren van de objecten die nog steeds op verschillende plaatsen in de stad te bewonderen zijn.

Voor een van de doeken blijf ik staan. Het is nog verre van af, maar ik weet hoe het gaat worden. Ik kijk de schilder aan en wijs naar het doek: “Knap werk, Jheronimus, die Tuinen der Lusten.”